Ukategorisert

Ambassaden lagt ned. Dette ble igjen i landet

"Porcupine" av Eddie Mumba stod i midten av lokalet og var blikkfanget i utstillingen da zambiske kunstverk ble gitt tilbake til landet."Porcupine" av Eddie Mumba stod i midten av lokalet og var blikkfanget i utstillingen da zambiske kunstverk ble gitt tilbake til landet.

Se hva de fikk igjen etter et Norad-prosjekt på 90-tallet.

40 zambiske kunstverk ble kjøpt opp av den norske ambassaden på 90-tallet. Nå er de donert tilbake til landet.

I 1990-årene drev Norad med bistand som skulle bidra til å løfte frem lokale kunstnere i samarbeidsland. Den norske ambassaden i Lusaka, Zambia kjøpte inn en rekke skulpturer og malerier fra kunstere som i dag har blitt anerkjente kulturpersonligheter. Eddie Mumba og Friday Tembo er eksempler som i dag er etablert som anerkjente kunstnere i Zambia.

Den norske ambassaden i Lusaka, Zambia ble lagt ned i sommer. Det førte til at zambiske kunstverker trengte nye eiere.

– Jeg er lei meg for at jeg forlater Zambia der det fortsatt er så mange utviklingsutfordringer. Jeg håper likevel at ambassaden har lagt igjen noen positive avtrykk, sa Norges avtroppende ambassadør i Zambia, Arve Ofstad, ved overrekkelsen av kunstverkene.

Nå blir en rekke skulpturer og malerier for alltid tilgjengelig for det zambiske publikum og tilreisende turister.

Kunstprogram på 90-tallet

I Zambia var Norads nåværende direktør Jon Lomøy aktivt med på å bygge opp en respektabel kunstsamling.

– Zambia har preget meg gjennom den fantastiske kunsten, sa Lomøy.

Lomøy var til stede i Lusaka da kunstverkene ble overrakt til en stiftelse som heter Lechwe Trust. De skal forvalte kunsten inntil den zambiske stat en gang i fremtiden får ressurser og kompetanse til å stille ut og konservere maleriene på egen hånd.

I april ble nedleggelsen av ambassaden markert under et arrangement med den svenske og finske ambassaden.

Kategori: Ukategorisert

Stikkord: ,